Istället för att äta-jobba-sova-dö

handflata-1729Lev ett enklare familjeliv, med färre prylar, mindre hets, och mer tid att bara vara.
Här är åtta små steg på vägen dit.

1. Skaffa en fusklapp

Skriv ordet ”enkelhet” i din handflata, som en påminnelse om vilken riktning du vill hålla när du känner att familjens ekorrhjulet glöder rött. Hur går det att förenkla den här situationen? Vad skulle du kunna skala bort så att du känner dig lugnare, gladare och får mer tid över till det viktiga?

2. Låt vägen vara viktigast, inte målet
Att vilja gå en keramikkurs är inte samma sak som att du ska sträva efter att sadla om till keramiker så småningom. Lek dig fram. Det kanske ger sig vad du ”ska ha det till” .

3.Semestra avskalat

Ta en munsbit av en enklare vardag och ta med dig inspirationen hem sedan.
En primitiv stugsemester kan vända upp och ner på en modern familjs världsuppfattning. Se vad några veckor utan tv, mikro, tvättmaskin och modernt badrum gör med er.

4. Håll familjemöten

Diskutera tillsammans – vilket liv drömmer vi om att leva och vilka uppoffringar kan vi tänka oss att göra för att uppnå det? Planera både på kort och lång sikt, och våga experimentera lite, till exempel med arbetstid, om det är möjligt. Förankra besluten även hos barnen och förmedla en tydlig andemening av till exempel ”så här prioriterar vi i vår familj för att vi ska hinna umgås mer”.

5. Hushåll med din energi

Välj när på dagen du gör saker för att orka göra det du verkligen vill. Städa kan man nästan göra sovande, men kreativitet kräver en vaknare hjärna.

6. Vänta inte på rätt tillfälle

Det är lätt att skjuta förverkligandet av ett enklare liv till längre fram, ”till semestern”, ”när barnen är större”, eller till och med ”när jag blir pensionär”. Om du väntar på det perfekta tillfället så är risken stor att det aldrig kommer.

7. Intervjua dina saker

Förenkla livet genom att frigöra ytor hemma. Gör som Karen Kingston, författare till Rensa i röran med Feng Shui (Månpocket). Gå runt hemma och håll i sakerna som du kanske inte behöver. Fråga dig själv: Är detta verkligen jag? När använde jag dig senast? Om du försvinner från mitt liv, kommer jag att sakna dig då? En riktig storstädning kan inspirera till att du ifrågasätter även andra ”måsten” i ditt liv.

8. Förakta inte små förändringar

Det är inte bara de drastiska valen som räknas, Man måste inte flytta ut till ett torp i skogen, sadla om eller bryta upp för att leva ett enklare liv! Ni kan ha kvar samma bostad och jobb, men prova att flytta ner tv:n i källaren under några veckor och se vad som händer med era kvällar då.

Vad har du själv gjort som har förenklat ditt liv? Tipsa oss i kommentatorsfältet nedan!