Spara till ditt barn

Rosa spargrisNästan alla föräldrar vill starta något slags sparande till sitt barn, men det viktigaste är att låta familjeekonomin just nu styra. Det här är ekonomernas samlade tips om sparande till barn!

Spara i eget namn
Visst kan barnet ha ett sparkonto i eget namn, där till exempelvis sparpengar i födelsedagspresent kan sättas in, men rent praktiskt blir det lättare om du eller den andre föräldern har ett regelbundet sparande i fonder eller aktier. Det kan vara så att ditt barn på 18-årsdagen helt enkelt inte är riktigt moget för att förvalta de mycket stora summor som det kan ha blivit.

Spara i fonder
En skakig börs kan ha fått många att känna sig brända på fonder, men för den typen av långsiktiga sparande som det rör sig om här så är fondsparande i princip alltid överlägset.
Det här räkneexemplet visar vad som händer med 23725 kronor ( 1 krona om dagen, från födelsen fram till pensionen) genom lite olika sparalternativ.

I madrassen – 23725 kronor.
På ett bankkonto med 2 % ränta – 48818 kronor.
I aktiefonder med snitt 11 % i värdeökning – 3 248 812 kronor.


Spara i en klump till alla barn
På så sätt får alla barn samma avkastningskurva, vilket är mest rättvist, och det blir också  lättare om du vill göra omplaceringar av fonder. Den dagen då ett av barnen har rätt till sin andel räknar du bara ut dess andel, exempelvis utifrån antalet levnadsmånader.

Spara inte så mycket att familjens buffert påverkas
Det viktigaste för barn är att familjen har en trygg ekonomi som klarar till exempel oförutsedda belastningar. Småbarnsåren kommer aldrig igen och ska njutas av. Börjar du spara tidigt så kan dock en liten peng i månaden räcka långt.

Lär ditt barn att spara själv
En spargris, gärna genomskinlig, är ett bra sätt för barn att se hur pengar växer genom att man sparar. En del menar också att det finns en fara i att betala allting med kort, det ger lätt intrycket att det finns hur mycket pengar som helst där. Det är en bra träning att ge barnet ett summa pengar som hon/han får handla för. Åldersanpassat förstås. Barn är olika redan från början. En del är sparsamma, andra vill köpa grejer med en gång Lägg märke till ditt barns pengapersonlighet och försök att uppmuntra mot balans. Att spara utan mål är inget ens bankerna rekommenderar.