7 saker som kan hända under förlossningen

Skylt med text som säger förlossningPlötsligt kastar sig barnmorskan raklång över din mage. Här är förklaringen till varför, och sex andra beteenden du kan stöta på.

Hon föreslår att du ska stå på alla fyra
Din barnmorska vill att gravitationen ska göra en del av jobbet. Väntar du exempelvis ett stort barn, så underlättas barnets rotation nedåt av att du står på alla fyra och föder.

Hon ryter till och ger order
Kanske är du rädd för att föda, eller känner av din partners ångest i rummet. En lite dominant barnmorska försöker få dig att fokusera på dig själv och ditt förlossningsarbete genom att ge dig uppgifter och sätta upp mål.

Hon är osynlig
Det kan finnas flera skäl till att du och din förlossningspartner lämnas ensamma på rummet fram tills krystvärkarna. Förmodligen är belastningen på sjukhuset just nu sådan att hon måste prioritera de patienter som är i sin förlossnings slutskede.

Hon vägrar att ge smärtlindring
Nej hon är inte Markis de Sades okända syster i vit rock. Det finns faser i förlossningen då viss typ av smärtlindring, till exempel epidural, kan vara för sent att sättas in, eftersom det kan fördröja utdrivningsskedet.

Hon kastar sig raklång på din mage
Metoden kallas ”obstretrisk press” och går ut på att barnmorskan med hjälp av sin kroppstyngd och arm trycker på barnets rumpa för att få ut det fortare än vad en naturlig krystning kan åstadkomma. Anledningen kan vara att fosterljuden har gått ner.

Hon ber dig hålla tyst
Nej, hon håller inte på att få sår i öronen. Förlossningsljud är lika mycket en del av en barnmorskas vardag som trafikljud är en busschaufförs. Men din barnmorska vill inte att din energi, som ska användas till att pressa barnet nedåt, försvinner ut i form av skrik.

Hon säger att allt är normalt, fast att det känns fel
Vad du som föderska tycker är normalt, och vad en barnmorska som harsett många förlossningar gör, kan givetvis skilja sig åt. Det kan till exempel vara helt normalt att det plötsligt står still under förlossningen. Det kan vara frustrerande, men din kropp är i en fas då den vilar innan krystvärkarna.

Förbered din förlossning genom att inspireras av en mall till ett förlossningsbrev här!