Nystarta året med detox

Var ditt nyårslöfte att börja äta sundare? En detox behöver egentligen vara så komplicerad. Det räcker faktiskt med att du gör EN sak…

Lägg inte ribban för högt när du vill rena din kropp. För att det inte ska krocka med ditt övriga småbarnsliv kanske du kan börja med att göra en endaste sak. Här är några förslag!


Om du ska köpa EN hushållsapparat:
Råsaftcentrifugen.
Du kommer vilja gifta dig med den. Förutom denna potentiella relationskris så förgyller den ditt liv med färskpressade, avgiftande juicer när helst du önskar.

Om du ska unna dig EN godsak:
Mörk choklad, gärna 80-procentig.
Så nyttig att den nästan inte är godis. Toppa gärna upplevelsen med lite mandel och nötter ”on the side” så får du i dig lite fibrer också.

Om du ska välja EN alkoholhaltig dryck:
”Rena” spritsorter som vodka och gin.
De är mycket mindre surgörande för kroppen än exempelvis vin som också för in jäst i kroppen, vilket inte är bra. Bästa drinken (ur detox-perspektiv) är en Cosmopolitan, som görs på vodka, triple sec, lime och tranbärsjuice.

Om du ska ägna EN minut åt att rena din kropp:
Sätt dig ned och bara djupandas.
Tänk på andningen som vågor som sköljer in över stranden och sedan drar sig tillbaka. Sköljer in, och drar sig tillbaka…. När tankarna på vardagen kommer (och det gör de) så mota bara bort dem och återgå till andningen igen. Tekniken kallas ”vipassana” och var den som Buddha blev upplyst på.

Äta ute?
Värt att veta är att det japanska köket anses vara ett av de ”renaste”.

Eller gör en klassisk detox…
Grundregeln är att undvika allt som är vitt = socker, salt, mjöl och mjölk.
Gör en ”Anna Skipper” (från teveprogrammet ”Du är vad du äter”). Gör dig av med följande i skafferi och kylskåp, och gå till affären med den här nya förbättrade inköpslistan istället!

RENSA UT
pasta
vitt formfranska
vitt ris
vetemjöl
strösocker
sötade frukostflingor
fruktyoghurt
komjölk
halv- och helfabrikat
kakor och godis
svart te
rött kött

HANDLA IN
grönt te
naturell yoghurt
honung
smör
glutenfria flingor
rågbröd
färska och ekologiska grönsaker och frukter
råris
olivolja extra virgin.
kyckling
linser
bönor