Att försöka bli gravid

Det är ungefär 8 av 10 som lyckas bli gravida inom ett år. Men sedan finns det de som det inte riktigt lyckas för. Det kan finnas flera olika orsaker till att vissa par har svårt att få barn. Du som längtar efter att bilda familj men som inte kan bli gravid på egen hand kan få hjälp på nordicivf.se. När du går in på nordicivf.se kan du läsa mer om hur du ska gå tillväga för att påbörja en fertilitetsutredning. De har flera olika kliniker runt om i Sverige. Du kan kontakta den klinik som ligger närmast dig för att kunna boka ett första möte.

En fertilitetsutredning kan visa varför en kvinna inte blir gravid

Att inte kunna få barn på egen hand kan väcka starka känslor som ibland kan vara svåra att hantera. På nordicivf.se kan du även läsa om hur du kan få samtalsstöd under behandlingen. Många gånger kan det vara skönt att få vädra känslorna med en oberoende person. Att börja med en fertilitetsutredning är viktigt för att kunna öka chanserna att hitta en orsak till att det inte går att bli gravid. Om en orsak hittas är det lättare att planera hur behandlingen ska gå till. Det finns olika möjligheter för att en kvinna ska bli gravid med hjälp.

Orsakerna till ofrivillig barnlöshet är många

Orsaken till varför en kvinna inte kan bli gravid kan ligga både hos kvinnan likväl som hos mannen. Om du inte har blivit gravid inom ett år från det att ni började försöka är det en god idé att söka hjälp. Det är ungefär 20-25 procents chans att en kvinna blir gravid om ett par har oskyddat samlag under hela menstruationscykeln. Störst chans att bli gravid är under tiden som kvinnan har ägglossning. Det är mycket som ska stämma för att ett barn ska bli till. Bland annat ska mannen ha tillräckligt med spermier, kvinnan ska ha en ägglossning, äggstockarna på kvinnan ska fungera på ett bra sätt och paret ska ha ett fungerande sexualliv. Ett hälsosamt leverne och åldern på kvinnan spelar också roll huruvida hon kan bli gravid.

Öka chanserna att bli gravid på egen hand

Om du försöker att bli gravid men det inte riktigt har gått efter ett år sedan ni började försöka finns det olika sätt att maxa chanserna. Att köpa ägglossningstest och ha koll på när ägglossningen sker är en sak som kan öka chanserna. Ett ägglossningstest mäter hormonet som stimulerar ägglossningen. Det är rekommenderat att göra ägglossningstestet ungefär vid samma tidpunkt varje dag om du ska använda ett sådant. Att äta extra folsyra är bra om du planerar att bli gravid. Att se över koffeinintaget och vilka läkemedel som du äter är en annan sak som kan ha betydelse.

Förberedelser inför föräldraskapet