Leva klimatsmart med barn

Idag cirkulerar det en mängd uttalanden från olika personer som menar att barn är den största klimatrisken. Man menar helt enkelt att valet att inte skaffa barn är ett av de mest ekologiska och klimatsmarta valen vi kan göra. För den som har eller vill ha barn kan detta såklart kännas som ett riktigt slag i magen. Sanningen är dock att ett samhälle utan barn inte vore mycket av ett samhälle att kämpa för. Dessutom finns det en mängd sätt att kunna leva på ett mer klimatsmart sätt även om man har barn. I den här artikeln kommer därför ett antal tips på saker man som förälder kan tänka på för att leva ett lite mer klimatsmart liv och släppa ut mindre koldioxid.

Kläder

En av de absolut största utsläppsbovarna idag är kläder. Produktionen av kläder och släpper ut emot enorma mängder koldioxid och den slit- och slängmentalitet som finns idag bidrar till att det produceras alldeles för mycket kläder. Ett sätt att vara mer klimatsmart är alltså att köpa kläder av hög kvalitet som man kan använda länge, från till exempel Kidsbrandstore som är ett företag som har fokus på bra märken med hög kvalitet. Genom att beställa från ett företag som Kidsbrandstore ger man alltså sig själv chansen att påverka miljön mindre genom att ge barnen hållbara kläder som samtidigt är snygga. Att se till att inte slänga kläder som har blivit för små, utan istället skicka dem till exempelvis second hand eller låta kläder gå i arv mellan sina barn är också ett sätt att ta vara på de resurser som vi har.

Transport

När det kommer till transporter finns det en mängd utmaningar för familjer som har barn. Det kan verka svårt att hitta andra sätt att ta sig fram än med bilen, speciellt i detta samhälle som bygger på effektivitet och att man snabbt ska kunna ta sig mellan olika möten och träffar och skjutsa och hämta på olika platser. Men vågar man vara lite kreativ så finns det lösningar som är mer klimatsmarta och som dessutom kan spara pengar åt familjen. Att tidigt lära sina barn att cykla och sedan cykla tillsammans med dem, kommer inte bara att göra att ens klimatavtryck blir mindre, man lär också barnen att ha eget ansvar och att uppskatta att vara utomhus. Ett annat tips kan vara att byta ut sin fossildrivna bil mot en bil som till exempel går på el eller biogas.