Planera din ekonomi när du får barn

Att få barn är fantastiskt och det kan inte mätas i pengar. Ett barn skänker stor glädje. Men det går inte att blunda för att när familjen utökas med ett barn ökar utgifterna. Inför barnets ankomst är det en bra idé att se över ekonomin. Barn är dyrast det första året eftersom det behövs en hel del utrustning och saker. Om du och din partner har en ekonomi som är lite ansträngd kan det vara klokt att styra upp den omgående. Det gäller att i första hand se vad ni kan göra för att minska utgifterna. Om ni har lån och krediter kan ett samlingslån vara ett bra alternativ. Kolla in se.nstart.com om du vill ansöka om samlingslån. På se.nstart.com kan du på ett enkelt sätt ansöka om att slå ihop alla dina lån till ett.

Minska utgifterna

Det kan vara en stor skillnad för ekonomin att baka ihop lån och krediter till ett. Den stora fördelen är att månadskostnaden kan sänkas drastiskt genom att villkoren blir bättre. Du kan läsa om allt gällande samlingslån på se.nstart.com. För att sänka utgifterna ytterligare är det bra att gå igenom en månads utgifter och se vilka utgifter som skulle kunna tas bort. Det kan även vara så att de fasta kostnaderna går att göra något åt. Exempelvis kan det vara värt att försöka omförhandla försäkringarna och elavtalet.

Inkomsterna sjunker när en part är föräldraledig

Privatekonomin kan vara känslig och bräcklig. För att minska sårbarheten är det bra att bygga upp en buffert. Det är skönt att ha extra pengar om något oförutsett skulle inträffa, speciellt när en är föräldraledig med bebisen. Det är också något ni bör ta höjd för; att den totala inkomsten i hushållet kommer att minska när en av er är föräldraledig. Det gäller att planera ekonomin under den perioden inkomsten blir lägre.