Att bli förälder

Det är något av det mest fantastiska i livet detta med att få barn och själv förvandlas till förälder. Plötsligt är någon annan huvudperson i ens eget liv och man får ofta helt andra prioriteringar och tankar. Livet styrs mer eller mindre av den där lilla hjälplösa varelsen i början. Det ska bytas, matas, badas, tröstas och vaggas. Samtalsämnena handlar mer om vad som hamnat i blöjan och om man får sova på nätterna.

Barnsäkra möbler

Fortare än man kanske tror börjar bebisen krypa och klättra för att så småningom resa sig upp och gå. Innan den här perioden börjar är det väldigt viktigt att se över hemmet och möblemanget. Är befintlig tv-möbel barnsäker eller inte? Tänk igenom vad som kan hända. Att ha barn handlar inte om att ha en massa förbud utan om att respektera och förebygga. En vanlig tv-möbel kan vara både klättervänlig och ha spännande hyllor och skåpluckor att upptäcka för en liten nyfiken person. Mången förälder har frustrerat letat efter fjärrkontrollen både där och på andra ställen.

Riskerna med oskyddade sladdar och kontakter blir också extra påtagliga under den här perioden och eftersom en tv ofta står på och lockar till uppmärksamhet är det jätteviktigt att satsa på en riktigt bra och barnsäker tv-möbel för ansvarstagande föräldrar. Gör det innan barnet nått upptäckaråldern. Även lite äldre barn, som ju ofta tittar på några av alla de barnprogram som finns, kan få för sig att leta efter spännande skrymslen och vrår. Om det finns en dörr på er tv-möbel är ett lås därmed inte dumt alls. Samtidigt handlar det ju inte om att ändra precis allting; ni vuxna ska ju också trivas. Här gäller det att hitta en balans mellan vad som är viktigt på riktigt.

Familjerelationen påverkas

Den som levt i ett vuxenförhållande tidigare kommer att märka att det mesta påverkas när familjen växer. Det blir mindre tid för varandra och det kan vara påfrestande att få ihop vardagen, särskilt om man inte får sova så mycket. Var rädda om varandra och hjälps åt med föräldraskapet så blir det lättare.

Prata med varandra

Redan när ni får det där beskedet att ni väntar barn är det jätteviktigt att ni pratar om alla tankar som kommer och går. Lyssna in varandras förslag och farhågor. Hjälps åt så mycket det går så blir ni tillsammans redo för det kommande föräldraskapet.